Hoe werkt een gitaar?

Hoe werkt een gitaar?

Vanaf de kop van de gitaar, zijn snaren gespannen die aan de andere kant vastzitten op een balkje dat men de ‘brug’ noemt. Door deze snaren aan te slaan met je vingers of met een plectrum wordt er een vibratie van de snaar veroorzaakt, die vervolgens versterkt wordt in de klankkast, oftewel het holle hout dat het leeuwendeel van het volume van de gitaar uitmaakt.

In deze klankkast zit een gat, genaamd het klankgat, waar vanuit het geluid vervolgens kan ontsnappen om zo als warme klanken op je oorschelp te vallen. De spanning van de snaren kan men regelen door aan het stemmechaniek te draaien. Dat zijn die hendeltjes die je aan de kop van de gitaar ziet vastzitten. De spanning op de snaren bepalen hoe de snaren trillen als zij worden aangeslagen, en dat bepaalt op zijn beurt weer hoe hoog of laag de klank is die de snaar maakt.

Het is normaal dat een gitaar door bespeling (of verwaarlozing) ontstemd raakt. Door aan stemmechaniek te draaien kun je er gemakkelijk voor zorgen dat je gitaar weer zuiver klinkt. Door de snaar in te drukken op één van de toetsen tussen de fretten (dat zijn die ijzeren balkjes op de hals van de gitaar)kun je de snaar tijdelijk korter maken, waardoor de klank van de snaar hoger uitvalt als je hem aanslaat met je andere hand.

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!